I en liten vik i Nørvevika i Ålesund ligger J. Weiberg Gulliksen idyllisk til. Med havet som nærmeste nabo og med en utsikt som skriker “Norge” med mektige fjell på alle kanter, ligger lokalet deres som går over to etasjer. I første etasje finner du butikk, verksted og deres andre selskap – Gulliksen Marine. De driver forretninger innen segmenetet Marin Fritid. I andre etasje finner du kontorlokalene til J.W. Gulliksen. 

 

Båtkysten setter seg ned med daglig leder, Harald Gulliksen, på hans store hjørnekontor med vinduer hele veien rundt. “Her sitter jeg i glassburet, som jeg liker å kalle det”, sier han og ler. Som den største kommersielle forhandleren i Norge er vi spent på høre litt om deres historie. 

 

J. Weiberg Gulliksen ble stiftet 1.august 1950 av Johan Weiberg Gulliksen. Han drev tidligere for seg selv i et kjellerlokale sentralt i Ålesund før han flyttet til Nørvevika. I 1956 ble de autorisert av Volvo Penta og har siden da vært en av de største Volvo Penta forhandlerne i Norge. Antall ansatte steg gradvis, fra å være kun et par personer i begynnelsen til å bli 23 ansatte som de er i dag. “Fordi vi er store på det kommersielle markedet reiser vi mye rundt til kundene. Vi kommer til dem, de kommer ikke inn til oss”, sier Harald. 

 

Harald sin pappa, Johan, er i dag 93 år. Men det stopper ikke han fra å komme daglig innom kontoret. I dress og hatt kommer han kjørende i sin Volvo 850, går opp til plassen sin og går rundt med alle listene sine. “Jeg kommer til å pensjonere meg ordentlig før han gjør det”, sier Harald og ler. “Han hører og ser litt dårlig, men oppi her” – Harald tapper en finger på hodet- “her er han 100%”.

 

Selv startet Harald som mekaniker i bedriften. “Jeg er av gamle skolen. Du kunne ikke komme inn her som sønnen til sjefen og tro du bare fikk en jobb. Det var rett ned på gulvet for å lære seg”, forklarer han. Han har derfor en stor interesse og ikke minst forståelse av båtmotorer, og er i tillegg svært kreativ når det gjelder alternative løsninger ut mot kunden. 

 

 

Videre ber vi Harald svare på noen raske spørsmål.

 

Beskriv dere selv med tre ord. 

-Stabilitet, markedskunnskap, seriøs

 

Hva er dere mest stolt over?

-De ansatte. Uten dem så går det ikke. 

 

Hva er det beste med din jobb?

-Få lov til å komme hit hver dag. Jeg lærer fortsatt nye ting hver eneste dag. 

 

Hva skiller dere ut fra andre forhandlere i området / hvorfor skal kunden velge dere?

-Vi gjør en god jobb, vi har et godt renommé, vi har gode produkter og ikke minst – vi gjør alltid jobben.

 

Hva er deres beste båttips til kundene? 

Harald svarer med latter og sier deretter noe vi i Båtkysten ikke hadde forventet oss. “Jeg eier ikke, og har aldri eid en båt. Jeg holder på med båt hver dag, jeg vil gjøre noe annet når jeg kommer hjem. Jeg trives ikke en gang på havet”, sier han. Men som en mann som har vært i bransjen hele sitt liv vet han selvfølgelig ett og annet om båter. 

-Volvo Cars hadde en kampanje for kanskje 40 år siden. Den sa noe vi selv lever etter i dag. “Bytt ikke bort til Volvo bit for bit, bruk kun originaldeler”. Det viktigste du kan gjøre for båten din er altså å alltid bruke originaldeler. Det er så mange som går i fella. Gå alltid til autoriserte verksteder”

 

Båtkysten takker for besøket!